Fakta om beskatning af firmabil

Alle biler i Danmark beskattes af staten, men firmabiler beskattes anderledes end almindelige personbiler, og der findes mange indviklede regler på området, så her kommer der et værdifuldt overblik, hvis man overvejer at anskaffe en firmabil, idet beskatning af firmabil er et stort og uoverskueligt område for de fleste.

Hvis man sætter sig grundigt ind i disse skatteregler, så kan man ofte anskaffe sig en smart firmabil i høj kvalitet på meget fordelagtige vilkår.

 

Køb eller leasing

Man kan anskaffe sig en firmabil på 3 forskellige måder, der alle beskattes forskelligt:

  1. Køb en firmabil kontant
  2. Køb en firmabil på afbetaling
  3. Leasing af firmabil

Hvis man ønsker at beholde samme firmabil i mere end fire år ud i fremtiden, så kan det bedst betale sig at købe firmabilen, hvilket enten kan gøres kontant eller på afbetaling over en årrække. Hvis man ønsker en nem løsning med fleksibilitet, så bør man vælge leasing af firmabil, som endda er økonomisk mere fordelagtigt frem for køb, hvis man kun har brug for bilen i mindre end 4 år.

Den årlige rente på et typisk billån ligger på omkring 3-5 %, hvilket er det laveste niveau i mange år, idet man tidligere kunne opnå større rentefradrag ved køb af biler på afbetaling, men det kan stadig være en økonomisk fordel at opnå fradragsretten på renteudgiften ved køb af bil.

Firmaet bør sammenligne renteudgiften med renteindkomsten af samme beløb, så der for er det normalt kun de meget kapitalstærke firmaer, der vælger at købe firmabil kontant, da det er mere attraktivt for mindre firmaer uden den store kapitalreserve at købe firmabilen på afbetaling eller vælge leasing.

Leasing er som nævnt dyrere i længden end de månedlige udgifter på køb af firmabil, men til gengæld opnår man væsentligt flere fordele med leasing, hvilket fremgår tydeligt ved anvendelsen af Audis Firmabil Beregner, således man nemt kan se de månedlige leasingudgifter på en ønsket bil med det valgte ekstraudstyr. Man har muligheden for at ændre på de økonomiske parametre, hvorefter man straks får en præcis månedlig leasingudgift.

 

Hvad er fordelene med leasing af firmabil?

Hvis firmaet køber en firmabil, så kan bil afskrives over en årrække med 25 % af værdien om året, hvorimod firmaet med en leaset bil kan fradrage alle leasingudgifterne umiddelbart, således skattevæsnet er med til at betale leasingudgifterne.

Desuden opnår man den fordel, man altid kan ombytte sin bil til en passende model og størrelse, og leasingkontrakter løber jo normalt over 1-3 år, så man har også altid køreglæden over en næsten helt ny bil.

Derudover kender man sine præcise månedlige udgifter til bilen, idet man ingen uventede regninger får på service og reparationer på bilen. Ved leasing af firmabil har man ikke behov for en stor likviditet til bilkøb, og man opnår intet værditab på bilen, så opsummeret er leasingfordelene disse:

 

  • Ingen likviditetsbinding
  • Altid en nyere bil i passende størrelse og kvalitet
  • Ingen udgifter til værditab på bilen
  • Ingen udgifter til reparation og service
  • Faste månedlige udgifter
  • Fuld fradragsret på udgifterne
  • Nemmere administration for bogholderiet