Elbilen. Den er omdiskuteret, ny, moderne, mystisk og mange, mange andre ting. Vi hører, at den er et bedre bud, når det kommer til at mindske sit CO₂-aftryk, men vi hører også, at de skal oplades rigtig ofte.
Så er den egentlig så smart, som folk påstår? Bruger den mere strøm end nødvendigt? Er den for dyr i forhold til, hvad man får ud af den? Redder den miljøet?
Sådan oplades de
Uanset hvordan du oplader din elbil, vil ladeboksen give elbilen vekselstrøm. Denne strøm kan til gengæld ikke lagres i det batteri, elbilen bruger. Derfor oplagrer batteriet i bilen energi gennem jævnstrøm.
En inverter, som er en lader, sørger for at konvertere vekselstrømmen om til jævnstrøm – og så oplades elbilens batteri.
I en elbil får den strøm til bilen via et lavvoltsbatteri på 12V, bortset fra drivlinjen som får bilen til at køre. Det vil sige, at et højt elektrisk forbrug i din elbil til eksempelvis sædevarme og aircondition leveres fra lavvoltsbatteriet, som får strøm fra bilens højvoltsbatteri. Du kan derfor forvente, at et højt forbrug forkorter rækkevidden, bilen kan bruges i.
Hvad koster en elbil?
En elbil kommer i rigtig mange forskellige prisklasser, og kvaliteten afhænger derfor deraf. Faktisk kan du få en elbil til 200.000 kroner, og du kan også få en til 2.000.000 kroner.
Det hele afhænger selvfølgelig også af, hvilket mærke du vælger at investere i.
Tesla er et af de førende mærker, når det kommer til elbiler. Men med en Tesla
betaler du også lidt for navnet.
Du kan finde en elbil pris rigtig mange steder online, hvis du vil kende lidt til prisniveauet, før du begiver dig ud til forhandlerne.
Hvad med en hybridbil?
En hybridbil, som kan sættes til strøm, har en traditionel benzindrevet motor, samt en elektrisk motor. Hybridbilerne har en længere rækkevidde end komplette elbiler, men det koster også lidt for miljøet.
En konventionel hybridbil, som ikke kan oplades direkte med
stik, betragtes ikke som en elbil. Hybridbilen er helt klart også en mulighed,
hvis du ønsker at nedsætte dine udslip af kuldioxid.